De Overhaal bestaat al 100 jaar als elektrische overhaal, daarvoor was het een stoomoverhaal. Maar vóór die tijd was het een rad waar weduwen en wezen in liepen, om ervoor te zorgen dat de schuiten van het ene naar het andere water werden overgebracht. Voordat het rad er was, was er een aarden wal waar de schuitjes met hun producten overheen werden getrokken. Men wilde namelijk geen zout of brak water in de polder hebben, omdat dit slecht was voor de tuinbouwproducten. Bovendien was er eb en vloed in de Zuiderzee.

Rondom de kolk werden de producten verkocht en bij elke transactie moest men een drankje betalen. Een kapelaan zag dit met bezorgdheid aan en rond 1880 leverden de producten vrijwel niets op, waardoor er in de gezinnen bittere armoede heerste. Al het geld werd besteed aan de drank die men moest geven bij de verkoop van de producten. Soms was de prijs van het drankje hoger dan de opbrengst van het product zelf. Dit moest anders, dacht de kapelaan. Hij begon met een veiling naast de molen, waar de producten zonder drank werden verkocht via opbod.

Nu willen we weer met schuiten, machines of ander historisch materiaal in optocht varen naar de Overhaal. Vaar met ons mee en maak kans op een leuke prijs. Meld je aan via trudebuysman@gmail.com.